20.05.09

Informace o Labáku


Labské pískovce

Oblast

Tato lezecká oblast se za posledních pár let stala jednou z nejpopulárnějších v české republice a určitě si to zaslouží. Krásné údolí nenabízí pouze kvalitní lezení na pevném pískovci, ale také nádherný výhled ze stěn či věží do údolí, kde vládne pevnou rukou řeka Labe.
Krásné období je jaro a podzim, kdy vzduch je svěží a čistý, vše se zelená nebo naopak zlátne, po řece se prohánějí lodě a řeku na každé straně zdobí krásné skalní útvary. Nezbývá než říct „paráda“. Tak jako v každé pískovcové oblasti u nás i zde na vás dýchnou neuvěřitelné příběhy lezců, kteří nejen prokazovali svojí fyzickou zdatnost, ale i obrovskou odvahu, vůli a nadšení pro další dobývání cest. Klasické výstupy najdete na pravém i levém břehu. Tyto cesty jsou zajištěny kruhy. Čas popošel a lezení se stalo sportem. Lezou se neuvěřitelné prásky, s neuvěřitelně malými chyty. V „Labáku“ za posledních pár let vzniklo spousta těžkých sportovních cest, ale i lehčích. Většina z nich je zajištěno borháky. Písek nenabízí jen lišty, ale i zajímavé lezení na hranách, v rajbasech, komínech nebo ve spárách. Tuto variabilitu lezení můžete doplnit i kouskem odvahy a koncentrace několik metrů nad jištěním. Každý si může vybrat. Záleží co v lezení hledáte, sportovní zážitek nebo trocha dobrodružství. Jedno je jisté. Pivo vám večer bude chutnat.




Skála : Jeden z nejtvrdších pískovců na našem území. Jedinečný svou převislostí a variabilitou lezení.

Charakteristika lezení: položené, kolmé, lehce převislé cesty po lištách, oblinách, dirkách.

Počet obtížností cest: V celém údolí je kolem 4000 cest a stále vznikají nové. Najdete zde cesty klasické i sportovní.

Poloha
Oblast se nachází v místech, kde řeka Labe opouští naší republiku, severozápadně od Děčína. Labe zde vytvořilo jeden z největších pískovcových kaňonů v Evropě. Na pravý břeh se můžete dostat dvěma způsoby. Buď se vydáte z Děčína směr na Hřensko. Již po 6 km začínají první věže a masívy, z nich nejznámější jsou Vojtěch nebo Skříň. Pokud budete pokračovat dál a necháte auto u pánského klubu Rio ( 8 km , přes řeku je vesnice Dolní Žleb ) a vydáte se cestičkou nahoru pod stěny, dostanete se k oblíbeným údolním stěnám, jako je Zrcadlo nebo Trůn.. Další varianta je z Děčíne se vydat směr Liberec. Zabočit do Ludvíkovic, pokračovat na Kámen, Bynovec a Labská Stráň. V Labské stráni u vyhlídky Belveder zaparkujte a vydejte se po malé cestičce dolů do skal. Záleží na vás jestli rádi chodíte do skal z kopce či do kopce. Do skal na levém břehu vyrážíte z vesničky Dolní Žleb, kam se dostanete buď přívozem z pravého břehu (stanoviště u pánského klubu Rio )nebo po silnici z Děčína směr Přípeř, Horní a Dolní Žleb.

Popis oblasti
Lezení na pravém břehu je z velké části tvořeno klasickými cestami, najdou se však i sportovní prásky v okolí Trůnu. Po velkou část dne do pravého břehu praží slunce, ideální pro chladnější dny, v létě může být moc horko. Některé stěny dosahují až 80 metrů.
Levý břeh je mekkou sportovního lezení labských pískovců., ale i odvážných klasik je zde nepřeberné množství. Oblast je ideální pro léto, po celý den můžete najít úkryt před sluncem.

Počasí: Jaro- časté srážky, skály na levém břehu bývají ještě místy mokré, ideální je pravý břeh, v květnu už i levý. Léto- Pokud je velké teplo a slunce, připadá v úvahu lézt pouze na levém břehu. Počítejte s horším třením a kůže na prstech jde rychle dolů. Podzim- Pokud se vydaří počasí v září a říjnu cesty budou padat.

Strava:
Potraviny: Dolní Žleb-koloniál, Děčín- Tesco, Hypernova, Kaufland.
Voda: Vlastní zdroje, prameny vody jsou na Levém i Pravém břehu ve skalách.
Restaurace: U Kosti, Dolní Žleb. Po- zavřeno
Ut,St,Čt- 10-22hod
Pa,So-10-24hod
Ne-10-20hod

Paraloď- pizza, saláty, těstoviny- u mostu přes Labe
Retro- od všeho něco- za Parolodí po levé straně před Masarykovým náměstím




Volné Dny
Turistika:Z Dolního Žlebu na Maxičky, Děčínský Sněžník, Pravčická brána, Mezná louka, vyhlídka na Belvederu.
Koupání: U Kauflandu krytý i venkovní bazén, Vlčí jezero na Maxičkách, tůně v Dolnim Žlebu na Koňáku, jezírko u Hraniční věže.
Kultura: Kino Sněžník v Děčíně (U Hypernovy)

Průvodce: Ke koupi u Kosti v Dolním Žlebu, v obchodech Hudy Sport.

Ostatní
Prosíme lezce, aby si odnášely odpadky domů a neplnili koše v Dolním Žlebu, které po víkendu přetékají. Hlídejte si své psy, často lezou lidem do zahrádek. Při návratu z hostince mysli na to, že ve vesnici spí domorodci a jejich děti. V lese si zahrabej cos tam nakupil.

Cesty vznikají za podpory Hudy Sportu. děkujem

Žádné komentáře:

Okomentovat